Coś stuka z przodu-zawias sprawdzony w ASO i nic :(((

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Artur79
    Classic
    • 2010
    • 21

Coś stuka z przodu-zawias sprawdzony w ASO i nic :(((

kiedy i gdzie organizujesz spoksik.
    Honda Civic VIII gen, 1.8 iVtec
  • paulob1
    Rider
    • 2008
    • 470
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Coś stuka z przodu-zawias sprawdzony w ASO i nic ((

Witam wszystkich i proszę o pomoc w zlokalizowaniu stuków z przodu auta.
    Mam nadzieję że nie odświeżam starego kotleta(szukałem ale nie znalazłem niczego o tym problemie).
    Mianowicie,stuk charakteryzuje się tym,że słychać go tylko wtedy,gdy koło(lewe lub prawe przód) wpada dość szybko w nierówność,nie koniecznie głęboką,np nisko osadzoną studzienkę w asfalcie,czy tzw krótkie kocie łby.Przy powolnej jeździe do około 20-30 km/h stuków nie słychać.
    Nawet specjalista na okręgówce niczego nie znalazł.
    Auto ma zaledwie 13 tys km przebiegu(roczne),więc dziwią mnie te zjawiska,bo to za młode żeby tak dawało po uszach.Chłodnica sprawdzona,dokręcona,plastiki niby też.
    Szarpałem nawet zespołem napędowym,ale nic nie puka.
    Pytałem w aso czy może stukać zacisk hamulcowy.Stwierdzili że nie ma prawa.
    Będę wdzięczny o wszelkie sugestie, bo sam już nie wiem co to może być.
    Nawet w aso na trzepaki ją wzięli i nic

Komentarz

• shico
      Drive
      • 2008
      • 98

Sprawdź zamocowanie plastikowych osłon silnika z lewej i prawej strony.
      U mnie polużnione mocowania tych osłon powodowały takie stuki.

Komentarz

• tom2212
        RS
        • 2008
        • 3892

paulob1, dziwne ze stuka w tak mlodym aucie :shock: no ale wszystko sie zdarza sprawdz jesli masz mozliwosc zamocowanie silnika i skrzyni biegow tzw poduszki silnika możliwe że jedna z nich się uszkodziła i silnik wali o karoserie to taka moja sugestia

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

Zamieszczone przez paulob1
          Pytałem w aso czy może stukać zacisk hamulcowy.Stwierdzili że nie ma prawa.
          ma prawo. stukać może także klocek , pokop lub pouderzał mocno pięścią w koła i posłuchaj . możliwe zę masz wadliwe amortyzatory , różnie bywa...może ktoś je źle zamontował..

jaki to jest stukot? głuchy ?...metaliczny bardziej..? czy jest ze strony która koło wpada w nierówność , czy dobiega równomiernie , obojętne które koło uderzy... :?:
          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• paulob1
            Rider
            • 2008
            • 470
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Na pewno metaliczny i pojawia się w momencie "zejścia" koła w nierówność.ale takiego gwałtownego-szybkiego, np na tzw."pralce",torowiskach itp.Przy powolnej jeździe nie słychać zapewne dlatego,że koło wolniej opada.Na hopkach też cisza.Sam już nie wiem czego szukać....Sprawdzę te klocki,czy nie mają luzu.Zauważyłem,że czasem w korkach, przy naciśnięciu na pedał hamulca słychać takie jęknięcie,jakby klocek puknął o tarczę,ale to inny rodzaj stuku.To akurat miałem też w poprzedniej Fabii i wcale się tym nie przejmowałem.

[ Dodano: Pią 02 Paź, 09 19:06 ]
            Chyba poczekam aż się choroba rozwinie..... ale wszelkie sugestie nadal wskazane ops: może ktoś miał taki objaw........

[ Dodano: Pią 02 Paź, 09 19:07 ]
            Spróbuję jeszcze z tymi plastikami,może faktycznie są poluzowane.... Jak to nic nie da to je ściągnę i pojeżdżę bez nich jakiś czas dla sprawdzenia....

[ Dodano: Pią 02 Paź, 09 19:10 ]
            Ciężko wyczuć z której strony dobiega....tak jakby centralnie...słychać zarówno przy wjeździe lewym jak i prawym kołem

Komentarz

• leszekmw
              RS
              • 2005
              • 5356

Spróbuję jeszcze z tymi plastikami,może faktycznie są poluzowane
              plastiki raczej nie stukają metalicznie... :szeroki_usmiech

coś masz odkręcone pod maską japrawdopodobniej...tam poszukaj
              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
              GVI 1.4TSI
              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• paulob1
                Rider
                • 2008
                • 470
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Dziś sprawdzałem dolne plastiki te u dołu zderzaka i jeden z nich wysunął się(prawy łuczek) z otworu w zderzaku i okrutnie gonił stukając przy tym dość znajomo..... Jutro z rana sprawdzę czy to było to i dam znać czy pomogło.Dzięki za sugestie :box Al będę z tym dalej walczył jak nie pomoże

Komentarz

• shico
                  Drive
                  • 2008
                  • 98

Zamieszczone przez paulob1
                  jeden z nich wysunął się(prawy łuczek)
                  Sprawdź mocowania tych dużych z lewej i prawej strony komory silnika.Mocowane są do pdłużnic za pomocą cienkich samozaciskowych pierścieni, które potrafią się opuszczać powodując stukanie obudowy o podłużnicę.

Komentarz

• adamn
                    Drive
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 99

Sprawdziłbym czy osłony metalowe przy tarczach hamulcowych nie są za blisko tarczy i nie nie uderzają przy szybkich ruchu koła góra-dół.

Miałem u siebie podobny objaw i odsunięcie tych osłon od tarczy wyeliminowało problem.
                    Wcześniej byłem kilka razy na stacjach diagnostycznych i nic nie znaleźli w zawieszeniu.
                    Na postoju poruszając samochodem nie można było tego usłyszeć

Komentarz

Pracuję...